Bijenhotel maken met rietmat Dat bijen, vlinders, libellen en andere insecten het moeilijk hebben, weten we inmiddels allemaal. Gelukkig kun je in je eigen tuin of zelfs op het balkon iets doen om de bijen te helpen. Met een bijenhotel geef je de solitaire bijen een veilige plek om te zorgen voor nageslacht, zodat de bijenpopulatie kan toenemen. En solitaire bijen steken niet, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken! Een echt goed bijenhotel is bovendien heel eenvoudig zelf te maken met (een stukje) rietmat.

 

Basis van een bijenhotel

De basis van een bijenhotel is een nest met gangetjes. Deze van elkaar gescheiden gangetjes hebben een diameter van 4 tot 10 mm en zijn zo’n 15 tot 20 cm diep. De achterzijde is afgesloten. Een solitair bijenvrouwtje gebruikt de gangetjes om eitjes in te leggen. Elk eitje wordt voorzien van stuifmeel, waarna de nestcel wordt dichtgemetseld en het volgende eitje wordt gelegd. Zo bevinden er zich in 1 gangetje meerdere ‘bijen kraamkamers’. Deze gangetjes kun je bijvoorbeeld maken door te boren in een houtblok.

Rietcassettes bijenhotelBijenhotel van rietmat maken

Makkelijker is het om een rietmat op rol te gebruiken als basis voor het bijenhotel. De rietstengels zijn ideaal van diameter voor verschillende bijen om in te nestelen. Ze zijn 100% natuurlijk en bevatten geen splinters of rafels door het boren in hout. Je kunt er een bijenhotel van maken door er plankjes omheen timmeren. Of gebruik een houten (wijn)kistje als houten omhulsel. Laat het hout boven het hoteldak uitsteken als bescherming voor de regen of plaats er een dakpan boven. Maak de achterkant dicht of hang het bijenhotel tegen een muur, zodat de gangetjes aan de achterzijde zijn afgesloten.
 

Spontaan bijenhotel in rieten dakbedekking

Wie een rieten dakbedekking op plafondafwerking heeft op het zuiden, zal misschien al hebben gemerkt dat solitaire bijen de holle rietstengels spontaan opzoeken om in te nestelen. Aan de voorkant van onze rieten plafondafwerking is het tenminste elke zomer een gezoem van jewelste! Deze biedt dan ook een ideale nestplaats. De rietstengels liggen het grootste deel van de dag in de zon. Door de bitumen platen blijven de gangetjes bovendien droog én zijn ze beschermd tegen mezen die de rietstengels open kunnen pikken. Ook de hoogte is gunstig. Deze kenmerken heeft een goed bijenhotel ook. Zorg er dus voor dat die 50 cm tot 2 meter boven de grond hangt, van bovenaf beschermd is tegen regen en op het zuiden is gericht. De warmte van de zon is erg belangrijk. Bijen zijn koudbloedig en warmen zich hieraan op. Het riet moet bovendien goed kunnen opdrogen, zodat er geen schimmel ontstaat.
 

Tips voor een succesvol bijenhotel

- Gebruik rietmatten van verschillende diktes om diverse soorten bijen een nestplaats te bieden. Je kunt bijvoorbeeld een stuk dikke rietmat met stengels van 10-15mm gebruiken en een gepelde rietmat met zo’n 6mm dikke rietmat stengels. Omdat de stengels binnen dezelfde rietmat ook al variëren in diameter, bied je zo voor elke bij wat wils. Het liefst maak je van de verschillende rietmatten verschillende bijenhotels: grote bijenhotels met veel bijen dicht op elkaar bieden een ideale omgeving voor parasieten.

- Gebruik geen chemische producten om het riet mee vast te maken, zoals lijm of duct tape. Druk het riet samen in het omhulsel of houd de rietmat op rol met touw.  Eventueel kun je natuurlijke klei of leemgrond gebruiken om daar de rietstengels in vast te drukken. 

- Plaats het bijenhotel in de nabijheid van voldoende voedselbronnen (stuifmeel en nectar) en nestmateriaal (ijzerhoudend zand, leem - dit gebruiken ze om de gangetjes mee dicht te metselen). Solitaire bijen vliegen namelijk niet verder dan 100 meter vanaf het bijenhotel.

- Span eventueel gaas voor het bijenhotel om roofzuchtige vogels en andere dieren te weren.

Bronnen:
“Gasten van Bijenhotels”- Pieter van Breugel 
EIS Kenniscentrum Insecten
Eigenwijsblij.nl
Rietstengels dichtgemetseld door bijen
      04-03-2022 11:00