Het bekleden van een bestaande houten schutting of gaashekwerk is met rietmatten een simpele klus met groots resultaat. Of u nu die oude schutting of een lelijke muur een natuurlijke aanblik wilt geven, met een rietmat krijgt deze de gewenste metamorfose! De onderstaande rietmatten zijn het meest geschikt als rieten schutting bekleding.
Bezig met laden...

Rieten schuttingbekledingOm een bestaande schutting te bekleden, kunt u de rietmat er eenvoudig tegenaan bevestigen. De bestaande schutting geeft de nodige stevigheid waardoor de rietmat goed blijft staan. Het belangrijkste is om de rietmat niet in de grond ervoor te zetten, maar om deze op een lat te laten rusten, op zo'n 5 cm vanaf de grond. Schroef deze lat horizontaal onderaan de bestaande schutting.

Onze rietmatten worden op rol geleverd, zodat u deze eenvoudig kunt afrollen langs uw bestaande schutting of muur. Als u de schutting heeft opgemeten kunt u de rietmat gemakkelijk op de gewenste lengte maken door de binddraad van de rietmat op 5 cm vanaf de gewenste afstand door te knippen. Vervolgens verwijdert u enkele rietstengels en knoopt de binddraad weer stevig vast.

Rietmat bevestigen tegen de schutting

Nu u de rietmat op lengte heeft, kunt u deze gemakkelijk langs de schutting afrollen. Til de mat op de gemonteerde balk en zet het riet vast tegen de houten achtergrond. Dit vastzetten kan op verschillende manieren. U kunt schroeven met een sluitring gebruiken om deze, tussen de stengels door, in het hout te schroeven. Rietmatten laten zich ook gemakkelijk nieten. Hiervoor heeft u een pneumatische nietmachine nodig met nieten van ongeveer 2 cm. Zowel schroeven als nieten moeten horizontaal om de 20 cm en verticaal om de 60 tot 70 cm worden bevestigd.

Onze voorkeur van bevestigen is door er 3 horizontale latten overheen te schroeven. Een lat onderin, in het midden en bovenaan de rietmat. Door met latten te bevestigen, wordt iedere stengel vastgezet en heeft u er de komende jaren geen omkijken meer naar.
 

Rietmat schutting bekledingRietmat schutting bekledingRietmat tegen schutting

Afwerking

Als de rietmat verder op maat of in een bepaalde vorm moet worden gemaakt, dan kunt u het riet eenvoudig wegknippen met een scherpe snoeischaar. Voor een mooie afwerking kunt u rondom nog een lijst maken van latten. Dit zorgt ook voor extra stevigheid.

Wist u dat je rietmatten ook goed kunt gebruiken als muur of wandbekleding? Een lelijke muur camoufleer je gemakkelijk met rietmatten om het een mooie natuurlijke uitstraling te geven.