Het mooie van rietmatten is dat ze eenvoudig te bevestigen zijn. Als belangrijkste regel voor het monteren van rietmatten kunt u het volgende aanhouden:

Gebruik per m2 ongeveer 15 tot 20 binddraadjes of schroeven. Horizontaal om de 30 tot 40 cm en verticaal op 3 plekken. Onderaan, in het midden en bovenaan. Bij lage matten tot 120 cm volstaat een bevestiging aan de boven en onderkant.
 

TIP: Duw de rietstengels bij het bevestigen naar elkaar toe. Hierdoor zal de rietmat mooi dicht zijn en veel privacy bieden.

 

Bezig met laden...

Rietmat tegen een hek

Het makkelijkst is misschien wel het bevestigen van een rietmat tegen een gaas hekwerk, gaaspaneel of balkonspijlen; oftwel alle opengewerkte ondergronden. Met een tie-wrap of binddraadje kunt u op elke gewenste plek door de rietmat heen prikken om hem aan de ondergrond vast te zetten.

Rietmat tegen een schutting

Ook tegen een schutting kunt u eenvoudig rietmatten bevestigen. Met een doosje krammetjes en een hamer komt u een heel eind. Heeft u liever iets waar u minder spierkracht voor nodig hebt, maak dan gebruik van een pneumatische nietmachine of accuboormachine met schroeven en carrosserie ringetjes. Gebruik bij het laatste schroeven met sluitringetjes en begin met de hoeken, zodat de rietmat er mooi strak gespannen tegenaan komt.

Rietmat tegen plafond

Een rietmat tegen het plafond bevestigen is lastig met een hamer en krammetjes. Omdat u boven uw hoofd werkt en de zwaartekracht in het nadeel werkt, kunt u beter gebruik maken van een accuboormachine. Een pneumatische nietmachine is nog makkelijker werken; dan hoeft u niet te goochelen met de schroeven en sluitringen.

Plaats de rietmat altijd boven de grond

Een rietmat als schutting moet altijd minimaal 5 cm boven de grond geplaatst worden. Dit voorkomt dat de rietmat door nattigheid of vuiligheid gaat rotten. Als u de rietmat correct plaatst, dus 5 tot 10 cm boven de grond plaatst, gaan onze rietmatten erg lang mee!

Afwerken van de rietmat

Omdat een rietmat een natuurproduct is, bestaat er altijd de kans dat er (minieme) hoogteverschillen zijn tussen de rietstengels. Gelukkig is een rietmat heel gemakkelijk te bewerken met bijvoorbeeld een snoeischaar of zaag. Te lange rietmatten kunt u zo inkorten door de verbindingsdraadjes op de juiste plek door te knippen. Verder kunt u een rietmat als tuinafscheiding ook prima laten begroeiien; het verlengt zelfs de levensduur van de rietmat!