Rietmatten beschermen tegen de hete zon. Het aanbrengen van een rietmat op de serre zal de binnentemperatuur met heel veel graden doen verminderen. Niet voor niets gebruiken tuinders rietmatten om de kassen koel te houden en dit voorbeeld wordt door steeds meer mensen gevolgd tijdens warme zomers.
Bezig met laden...

De zomers worden steeds heter. Heeft u de zon de hele dag op het raam staan of heeft u een serre? Dan loopt de temperatuur in huis snel op. Met een zonwering van rietmatten kunt u ervoor zorgen dat het binnen een stuk koeler blijft. Doordat deze aan de buitenkant eenvoudig kan worden bevestigd, is het effect het grootst.

Natuurlijke zonwering van rietmatten

Met rieten matten maakt u in een handomdraai een natuurlijke zonwering. Rietmatten geven mooie schaduweffecten en beschermen tegen de hete zon. Tegelijkertijd laten ze nog wel zonlicht door, zodat het niet donker te wordt. Rietmatten beschermen zelfs zo goed dat ze veelvuldig worden gebruikt om de stam van bomen te beschermen tegen zonschade en oververhitting. Ook worden rietmatten veel gebruikt om fruit en planten te beschermen in kassen. Ook als zomerse rieten dakbedekking op afdak of pergola zorgen rietmatten voor fijne koele zitplekken.

Rietmatten die voor zonwering gebruikt worden, zijn bij voorkeur gepelde rietmatten. Deze zijn namelijk licht en schoon. Gepelde rietmatten zijn het meest eenvoudig op te rollen als rolgordijn en het meest handzaam om op een serre te bevestigen.

Rieten zonwering voor een serre

Dankzij een serre kun je het hele jaar optimaal gebruikmaken van de zon. In de zomer kunnen de temperaturen onder het glazen dak echter onaangenaam oplopen. Een goede én voordelige oplossing is om rietmatten op het dak te leggen tegen de felle zon. Dat lijkt bovendien mooi natuurlijk en verduistert de ruimte niet. Het bevestigen van de rietmatten is afhankelijk van uw dakconstructie. Er is over het algemeen altijd wel een deel te vinden waaraan u de rietmat kunt bevestigen met binddraad of schroeven. Of u kunt iets knutselen met sterke, transparante waslijn waar tegenaan de rietmatten met tie-wraps of binddraad bevestigd kunnen worden. Vanaf het moment dat de rietmatten op de serre liggen, zult u blij zijn met deze aankoop.

Rieten rolgordijn maken

Maak zelf een rieten rolgordijn met 2 touwen, 2 katrollen, 2 haakjes en een rietmat. Kies de juiste breedte voor uw rietmat en ga voor de lichte gepelde rietmat. Deze rietmatten zijn 5 meter en dus lang genoeg. Bevestig de rieten zonwering aan de buitenkant. Dit voorkomt dat de zon op het raam schijnt en geeft verkoelende schaduw. Vanaf binnen kunt u nog altijd naar buiten kijken (andersom niet), zodat het niet benauwd aanvoelt.

Zonwering raam rietmatZonwering schuifpui rietmatRietmat serredak

Rietmat op maat maken

Mocht uw rietmat te hoog zijn dan kunt u zonder speciaal gereedschap uw rietmat gemakkelijk zelf op maat maken. Gebruik hiervoor een scherpe snoeischaar of een (elektrische) zaag. Met bijvoorbeeld een reciprozaag kunt u zelfs de hele rol in 1 keer op maat zagen.

Als de rietmat te lang is, kunt u met een tang het binddraad doorknippen op minimaal 10 cm vanaf de gewenste lengte. Knip de draad door, verwijder het riet om de juiste lengte krijgen en knoop de draad weer vast. Houdt u een flink stuk rietmat over? Niet getreurd! Integendeel, want met zo'n restant rietmat kunt u nog heel creatief te werk gaan. Bekleed er een bloempot mee, gebruik het als rieten wanddecoratie of tover een plastic krat om tot mooi opbergmeubel. Laat uw creativiteit de vrije loop, want rietmatten zijn heel praktisch in gebruik!

 

Rietmat kopen met snelle levering en lage verzendkosten

Wilt u rietmatten kopen om het in huis lekker koel te houden? Bestel ze dan eenvoudig en snel online. Rietmattenvoordeel.nl levert uw rietmatten supersnel aan huis tegen lage verzendkosten. Rietmatten die op werkdagen voor 13:00 uur zijn besteld en betaald, worden nog dezelfde dag verzonden. In 99% van de gevallen krijgt u de bestelling dus al de volgende werkdag aan de deur bezorgd en kunt u meteen aan de slag met uw rieten zonwering!

Rietmattenvoordeel.nl is onderdeel van Natural Fencing. De specialist in alle soorten natuurmatten.