Met een dakbedekking van rietmatten zorg je voor een heerlijke schaduw en een mooie afwerking van het dak. Een rietmatten dakbedekking kun je aanbrengen op je overkapping, veranda, pergola of afdakje. Hieronder vindt je de meest gebruikte rietmatten welke geschikt zijn als dakbedekking.
Bezig met laden...

Welk rietmat moet ik kiezen?

Een rietmat als dakbedekking is vooral bedoelt om een fijne schaduw te creëeren tijden warme dagen. Ook zul je droog zitten bij zachte regen. Helaas laat iedere rietmat water door. Wil je droog zitten maar toch tegen een rietmat aankijken vanaf onderen, dan zul je over de rietmatten nog een waterdichte dakbedekking moeten aanbrengen. Hiervoor bestaat een ruime keuze uit bijvoorbeeld polycarbonaatplaten, bitumen golfplaten of dakpanelen. De rietmatten fungeren dan als plafondbekleding. 

De meest geschikte rietmatten om als zomerse dakbedekking te gebruiken zijn de Premium rietmatten en de dikke rietmatten. Beide zijn gebonden met een RVS gecoate binddraad en hebben mooie dikke stengels zodat de rietmatten er mooi robuust uitzien. Onze rietmatten zijn allemaal erg schoon waardoor je niet veel last zult hebben van rietschilfers die naar beneden vallen.

Wil je een heel robuuste dakbedekking welke hetzelfde zomerse gevoel geeft als riet? Dan zijn bamboematten een erg goed alternatief. Ook bamboe laat zich gemakkelijk bevestigen en zorgt voor een fijne schaduw.

Rietmatten dakbedekkingDikke rietmat op tuin overkappingRietmat dakbedekking overkapping

Hoe bevestig je dakbedekking van rietmatten?

Allereerst zul je rietmatten moeten uitkiezen welke het dichtst bij de afmetingen van het dak komen. Moeten de matten dan nog verder op maat worden gemaakt dan is dat een vrij simpele klus. De hoogte van rietmatten kun je gemakkelijk knippen met een scherpe snoeischaar of de rol ineens op maat zagen met een lange reciprozaag. De uitgerolde lengte maak je op maat door de binddraden op 5 cm vanaf de gewenste lengte door te knippen. Verwijder vervolgens 5 cm aan rietstengels en knoop de binddraad weer stevig vast.

Vervolgens kun je rietmat afrollen over de dakconstructie. Mocht het dak schuin aflopen dan is het het mooist om de stengels van het riet in de lengte op afloop te monteren. Zoals het riet op een rietgedekte woning is aangebracht zeg maar. Op deze manier loopt vocht via de stengel af en dit zal de levensduur van de rietmat ten goede komen.

Het vastzetten kan het best van bovenaf. Dit kan op verschillende manieren. Rietmatten laten zich goed vastzetten met het juiste bevestigingsmateriaal. Bijvoorbeeld vastnieten met een pneumatische machine of een tacker. Een andere optie is om de rietmat vast te schroeven met schroeven met een sluitring. Onze voorkeur gaat er naar uit om latten haaks over de rietstengels te schroeven. Bij deze manier zit iedere rietstengel goed vast enheeft u er geen omkijken meer naar.

Rietmat op dakconstructie leggen
Het leuke van rieten matten is dat je er later allerlei decoratief materiaal aan kunt hangen.

Mocht je er met deze uitleg nog niet helemaal uitkomen, schroom dan niet om even contact met ons op te nemen. We helpen graag waar we kunnen. Ook als er riet op maat moet worden gemakt helpen we u graag.