Rietmatten zijn ideaal als dakbedekking voor een heerlijk zomers afdakje. Ze beschermen tegen de hete zon en zachte regen. Het aanbrengen van rietmatten als dakbedekking op uw afdakje is een kleine klus met een groots resultaat. Onderstaande rietmatten zijn het meest geschikt als zomerse dakbedekking.
Bezig met laden...

Rietmatten als dakbedekking voor afdak of overkapping

Gebruik rietmatten op rol als zomerse dakbedekking van uw afdak, pergola, overkapping of veranda (niet waterdicht!) en creëer zo een sfeervol schaduwplekje voor de zomer! Ook kunt u met rietmatten een gezellig overdekt zitje in de tuin maken (bijvoorbeeld met een hangmat eronder!), ze als zonnedoek boven de zandbak en/of het zwembad hangen - zodat de kinderen veilig in de schaduw spelen - of een verzorgde stalling voor containers, fietsen of tuingereedschap creëren. Of timmer een klein speelhutje met daarop een echt rieten dakje, waarin je ook al het speelgoed in kan opbergen!

 

Rietmat afdak maken

Een afdakje of luifel maken van rietmatten is weinig werk. Het meeste werk zit hem in het maken van een frame waarop de rietmat kan liggen. Als u vanaf een muur of schutting werkt, kunt u een hangend afdakje (luifel) maken. Een vrijstaand zitje of hutje maakt u met stevig verankerde palen in de grond en een dak erboven. Of misschien kunt u gebruik maken van een pergola om daar een rietmat dakbedekking op te leggen. Laat uw creativiteit de vrije loop! 

Wilt u een waterdicht dak en aan de onderkant tegen riet aankijken? Dan is het advies om eerst de rietmatten te bevestigen op het frame en daaroverheen de waterdichte dakbedekking aan te brengen. Hiervoor kunt u heel goed gebruik maken van zwarte bitumen golfplaten. Deze zijn goedkoop en combineren mooi met het riet. Dan fungeren de rietmatten als rieten plafond en kijkt u niet tegen de waterdichte dakbedekking.

Rieten dakbedekking overkappingRietmat schaduwRieten plafond afdak

Bevestigen

Wilt u rietmatten aanbrengen op uw afdak, overkapping of pergola? Gebruik hiervoor dan een tacker voor nieten, schroeven met sluitring of binddraad. Het mooiste resultaat geeft het als u de rietmatten direct op de constructie aanbrengt en van bovenaf bevestigd. Schroef, niet of bind de rietmatten vast op de houten liggers van de constructie. Wilt u de rietmatten extra ondersteunen, dan kunt u haaks op de lengterichting van de stengels een transparante waslijn of panlatten aanbrengen.

Verschillende soorten rietmatten

Voor het maken van een afdak heeft u een bepaalde afmeting rietmat nodig. Of misschien wilt u wel meerdere rietmatten over elkaar leggen voor een robuust effect. Voor een afdakje van riet kunt u in principe alle rietmatten gebruiken. Iedere rietmat heeft wel zijn eigen kenmerken welke wij hieronder voor u toelichten.


Rietmatten Premium

Rietmatten Premium zijn rietmatten gemaakt van A-kwaliteit Europees zoetwaterriet. Deze rietmatten zijn van de allerhoogste kwaliteit. Zowel qua riet als het RVS gecoate binddraad. Rietmatten premium geven een robuuste uitstraling als u ze gebruikt als dakbedekking of plafondbekleding. Wilt u het nog robuuster dan kunt u onze dikke rietmatten gebruiken.


Gepelde rietmatten

De gepelde rietmatten, ook wel rieten decoratiematten genoemd, worden veel gebruikt als rieten zonwering op afdakjes en pergola's. Deze luchtige matten hebben een echte Ibiza look. Ze zijn erg schoon en mooi van kleur omdat ze met de hand zijn ontdaan van het buistenste laagje rietschilfers. Gepelde rietmatten laten zich gemakkelijk bewerken, bevestigen en op maat maken.

 

Dikke rietmatten

Dikke rietmatten zijn ook gemaakt van de beste kwaliteit Europees riet en bestaan uit stengels van 1 tot 1,5 cm dik welke zijn gebonden met RVS gecoate binddraad. De dikke rietmatten ogen robuust en staan prachtig op bijvoorbeeld de pergola.

 

Bamboematten

Een mooi alternatief voor riet is het gebruik van bamboe als dakbedekking op uw afdak. Wilt u een robuust resultaat dan kiest u voor bamboematten van volle stokken. Voor een subtiele dakbedekking zijn gespleten bamboematten ideaal.