Een rieten plafond geeft direct het heerlijke landelijke gevoel die u waarschijnlijk wel kent van de rietgedekte boerderijen. Een rieten plafond kunt u in principe in elke ruimte aanbrengen met behulp van onze rietmatten op rol. Onderstaande rietmatten zijn het meest geschikt als plafondafwerking.
Bezig met laden...

Rieten plafond maken

Of u nu een rietmat wilt aanbrengen tussen de balken van de dakconstructie van uw huis of een rieten plafond wilt maken van de overkapping, riet laat zich altijd goed monteren en zijn erg decoratief. Het lastigste van het aanbrengen van een rietmat als plafond is het feit dat u boven uw hoofd moet werken. Het is daarom aan te raden om de klus met meerdere personen uit te voeren. Nog beter is het om van bovenaf te werken. Helaas kan dit alleen als u de dakconstructie nog aan moet brengen. Als u dus iets nieuws bouwt, zorg er dan voor dat u eerst de rietmatten op de dakconstructie monteert en daaroverheen het waterdichte dak bevestigt.

Als riet eenmaal droog ligt onder bijvoorbeeld polycarbonaatplaten of golfplaten, blijven ze in principe een eeuwigheid goed. U hoeft er dus niet bang voor te zijn dat u het dak ooit moet verwijderen omdat de rietmatten vergaan.

Rieten plafond overkappingRieten plafond tuinkamerRieten plafond afdak

 

Rietmatten aanbrengen van bovenaf

Heeft u een nieuwe constructie gemaakt dan is het dus mooi om eerst de rietmatten op het dak aan te brengen. Dit doet u door de rietmatten vooraf op de juiste maat te maken en vervolgens af te rollen over de constructie. U kunt de rietmat dan van bovenaf gemakkelijk vastzetten met schroeven, een tacker of nietmachine. Over de rietmat heen kunt u dan de uiteindelijke dakbedekking aanbrengen.

Rieten plafond maken met rietmat

Rietmatten aanbrengen van onderaf

Van onderaf is het maken van een rieten plafond iets uitdagender, maar zeker niet onmogelijk. Omdat de rietmat "hangt" als deze van onderaf wordt gemonteerd, zult u altijd de uiteinden van de rietmat moeten laten rusten op een lat. Wilt u bijvoorbeeld rietmatten aanbrengen tussen de bestaande balken van de dakconstructie, dan zult u de rietmat op de juiste breedte moeten maken en deze bevestigen met 2 latten waar de rietmat op komt te rusten. Op de foto hieronder kunt u dit goed zien. De latten schroeft u tegen de bestaande balken en op deze manier lijkt het of het riet op het dak ligt.

Rieten plafond bevestigen

Naast riet zijn bamboematten een erg mooi natuurlijk product om als plafond of zomerse dakbedekking te gebruiken. Met gespleten bamboematten kunt u een prachtige dakbedekking maken voor afdak en overkapping. Als plafondafwerking gaat onze voorkeur toch uit naar het gebruik van rietmatten.