Veelgestelde vragen over rietmatten

Rietmat eigenschappen

Wat is het verschil tussen gepelde en ongepelde rietmatten?
Wat is de levensduur van jullie rietmatten?
Hoe verleng ik de levensduur van mijn rietmatten?
Hoe zichtdicht zijn jullie rietmatten?
Trekt een rietmat insecten aan?
Hoe dik zijn jullie rietmatten?
Verkleurt een rietmat in de loop der jaren?
Kan de maat van rietmatten afwijken?

 

Rietmatten bevestigen en op maat maken

Hoe bevestig ik een rietmat?
Hoe kan ik de hoogte inkorten?
Hoe maak ik de breedte (lengte) van mijn rietmat op maat?
Kan een rietmat zelfstandig staan?

 

Rietmat toepassingen

Welke rietmat toepassingen zijn er mogelijk?
Kan ik met rietmatten een kamerscherm maken?
Kan ik rietmatten gebruiken als plafond?
Kan ik een rietmat als vloerbedekking gebruiken?
Kun je een rietmat schilderen?
Kan ik een rietmat laten begroeien?


Rietmatten eigenschappen

Het verschil tussen gepelde en ongepelde rietmatten

Een gepelde rietmat is van zijn buitenste laagje riet ontdaan. Daardoor heeft hij geen rietpluimen en laat hij vrijwel geen schilfers los. Dat maakt de gepelde rietmat schoner en geschikt voor binnenshuis gebruik. Ook de kleur van een gepelde rietmat is anders: geler/bruiner dan die van ongepelde rietmatten (onze premium rietmatten). Ongepelde rietstengels zijn grijzer. Ook zijn ongepelde rietmatten dikker en bieden ze meer zichtdichtheid. Gepelde rietmatten zijn dunner, maar wel net zo sterk. De zichtdichtheid van gepelde rietmatten is ongeveer 50%. Ten slotte is ook het binddraad verschillend. Onze gepelde rietmatten zijn gebonden met zwart geplastificeerd ijzerdraad, onze premium rietmatten zijn gebonden met RVS gecoat ijzerdraad.

De levensduur van onze rietmatten?

Onze rietmatten zijn gemaakt van zoetwaterriet. Onze rietmatten rustiek van Europees zoetwaterriet. Dit riet heeft een langere levensduur van die geteeld in zoutwatergebieden. Daarnaast zijn de stengels met een duurzame binddraad gebonden. De combinatie van duurzaam binddraad en kwalitatief riet zorgt voor een levensduur van 3 tot 5 jaar bij goede montage en afhankelijk van de locatie.

De levensduur verlengen van rietmatten

U kunt op verschillende manieren de levensduur van uw rietmat verlengen: 1. Zorg ervoor dat de rietmat geen direct contact maakt met de grond. Plaats ze altijd enkele centimeters boven de grond. Zo beschermt u de rietmat tegen vocht en rot. Dit voorkomt ook dat het riet zwart verkleurd. 2. Laat uw rietmat begroeien. Planten doen het erg goed op riet en ze helpen de levensduur van uw rietmat verlengen. 3. Er zijn speciale behandelolies in de handel om de levensduur van natuurlijke tuinafscheiding te verlengen, zoals bamboematten. Deze kunt u ook aanbrengen op uw rieten matten.

Dichtheid van onze rietmatten

De dichtheid van onze rietmatten verschilt sterk per soort rietmat. De meeste zichtdichtheid geven de dikke rietmat en premium rietmat. Reken op 70% zichtdichtheid bij deze. Gepelde rietmatten geven ongeveer 50% privacy.

Geen enkele natuurmat is 100% zichtdicht. Tips om de zichtdichtheid te vergroten:

- Breng de mat dubbel aan
- Plaats eerst worteldoek
- Laat de mat begroeien met hedera
- Druk tijdens het bevestigen het riet steeds dicht tegen elkaar aan

Een rietmat en insecten

Een rietmat als natuurlijke tuinafscheiding of balkonscherm trekt net zoveel insecten aan als een schutting. Wel is een rietmat ideaal voor een eenvoudig bijenhotel. Een opgerolde rietmat in een bekisting biedt een prima plek voor bijen om zich te nestelen. Zorg ervoor dat de opening van de rietstengels op het zuiden is gericht en dat het bijenhotel in de buurt staat van bloemen.

Dikte van onze rietmatten

De dikte van onze rietmatten verschilt wederom per soort. Ook is de dikte altijd een gemiddelde. De ene rietstengel is natuurlijk iets dikker of dunner dan de andere! Over het algemeen zijn onze rietmatten gemiddeld zo dik:

Premium rietmatten: 7-8 mm.
Dikke rietmatten: 10-15 cm.
Gepelde rietmatten: 5-6 mm.

Rietmatten en verkleuring

Een rietmat is een natuurproduct en zal in de loop der jaren vergrijzen. Wilt u dit proces vertragen of de oorspronkelijke kleur terughalen, dan kunt u een beschermende olielaag aanbrengen, bijvoorbeeld eentje voor bamboematten.
Als een rietmat te vochtig staat, krijgt deze zwarte verkleuring. Dit kunt u voorkomen door hem boven de grond te plaatsen.
Groene aanslag kunt u met een tuinslang wegspuiten of zachtjes wegborstelen.

Afwijkende maten van rietmatten op rol

Een rietmat is een natuurproduct en wordt deels machinaal en met de hand gemaakt. Daardoor kunnen de afmetingen altijd iets afwijken. De rietmat is overigens heel eenvoudig zelf op maat te maken.

Als u de rietmatten op maat moet maken, kunt u dit gemakkelijk doen met een scherpe snoeischaar, decoupeerzaag, haakse slijper of kniptang. De hoogte maakt u op maat door de stengels simpelweg op maat te knippen. Dit gaat vrij gemakkelijk en duurt niet lang. Een snellere methode is om de rietmat op de rol te laten en deze met bijvoorbeeld een reciprozaag of lintzaag op maat te zagen.

U kunt de lengte van de rietmat op maat maken door de binddraden door te knippen op 10 cm vanaf de gewenste lengte. Vervolgens verwijdert u het teveel aan riet en knoopt de binddraad weer stevig vast.


Rietmatten op maat maken

Een rietmat bevestigen

De manier van bevestigen en met welk bevestigingsmateriaal hangt af van de ondergrond:

Binddraad / tie wraps
Tegen een open ondergrond kunt u binddraad, trekbandjes (tie-wraps) of ijzerdraad gebruiken. Bijvoorbeeld een gaaspaneel, hekwerk, balkonreling, balustrade of betongaas tuinafscheiding. Haal het draad tussen de stengels door en over het binddraad van de rietmat heen en trek de mat strak tegen de ondergrond. Draai of trek het bevestigingsdraad vast.

Krammetjes
Gebruik 20 mm lange krammen om een rieten mat tegen schuttingplanken te bevestigen. Dit is wel hard werken.

Schroeven
Een schroef met een, wat groter, sluitringetje erachter drukt de rietmat tegen de ondergrond en houdt hem op zijn plaats. Schroef tussen de stengels door.

Pneumatische nietmachine / elektrische tacker met nietjes
Snel werken kan met een nietmachine / tacker en het scheelt gegoochel met schroeven en sluitringen. Ideaal bij het bevestigen van rietmatten tegen een plafond!

De hoogte van een rietmat inkorten

Gebruik een scherpe snoeischaar of (elektrische) zaag en knip of zaag de bovenkant van de stengels bij. Hebt u een elektrische zaag met lang zaagblad (reciprozaag / lintzaag bijvoorbeeld) dan kunt de rietmat op rol in 1 keer op maat doorzagen.
TIP: gebruik de bewerkte kant als onderkant.

Uitgerolde lengte / breedte van een rietmat inkorten

Is de rietmat te lang, dan kunt u hem zelf eenvoudig op maat maken. Het makkelijkst is om de binddraden door te knippen op de juiste plek en ze opnieuw vast te knopen, zodat het riet blijft zitten. Zorg er dus wel voor dat u op ruime afstand van de gewenste lengte het binddraad doorknipt, zodat u voldoende over hebt om de rietmat weer vast te knopen. Tip: bewaar het restje rietmat. Er zijn vele creatieve toepassingen voor mogelijk!

Een rietmat zelfstandig neerzetten

Een rietmat staat niet zelf en heeft altijd een frame nodig om tegenaan te staan. Als de rietmat niet tegen schutting of hek o.i.d. komt te staan, dan kunt u met een grondpalen icm horizontale planken of draadgaas een frame timmeren om de rietmat aan te bevestigen.

Rietmat toepassingen


De toepassingen van rietmatten

- Bedek de buitenste rand van het opzetzwembad met decoratieve rietmatten en tover een plastic bad om tot een sfeervol tropisch zwembad.

- Rietmatten tegen het plafond van een overkapping, afdak, tuinhuis geven de gezellige sfeer van een rietgekapte boerderij.

- Bedek het glazen dak van de serre met een zonwering van rietmatten voor verkoeling in de zomer

- Pak in de winter uw vorstgevoelige buitenplanten in met rietmatten ter isolatie

- Bekleed een plastic krat met rietmatten en maak er een hip opbergmeubel van. Of leg er een zware plank op, met daarop mooie kussens, om een gezellig zitje te creëren.

- Lelijke bloembakken en borders kleed je prachtig aan met rietmatten.

- Ook wanden van een prieeltje, tuinhuisje of veranda kun je decoratief bekleden meteen wandbekleding van rietmatten.

- Is je afvalcontainer een doorn in het oog? Met een aantal paaltjes en een rietmat onttrek je hem zo aan het zicht.

- Een beursstand kleed je met een rietmat in een handomdraai aan tot uitnodigende en sfeervolle hoek.

- Dranghekken zijn noodzakelijk bij evenementen. Maak ze tot onderdeel van de aankleding door ze te bekleden met rietmatten

- Onttrek een bouwterrein of braakliggend terrein aan het zicht met rietmatten tegen bouwhekken.

- Maak je etalage summer proof met rietmatten

- Rietmatten zijn een uitstekend product voor stambescherming

- Bevestig een rietmat op een frame en gebruik hem als wind- of privacyscherm op je balkon of terras. Bevestig het frame op een plantenbak met wieltjes, en je hebt een verrijdbaar scherm!

- In de zomer zorgt een scherm van rietmatten voor schaduw op een terras of speelplek van de kinderen.

- Van een rietmat maak je in een handomdraai een natuurlijk rolgordijn met prachtig schaduweffect!

- Een speelhuisje geef je een sfeervol rieten dak met een rietmat

- Leg een dikke rietmat op de grond van het (overdekte) balkon of onder de overkapping als sfeervol rieten vloerkleed

Kamerscherm maken met rietmatten

Een kamerscherm maken met rietmatten kan heel goed! Wij raden hiervoor het gebruik van gepelde rietmatten aan, omdat deze schoner zijn. Bevestig de rietmat tegen een (verrijdbaar) frame om zo een sfeervol kamerscherm maken. Maak hem eventueel extra zichtdicht door een dubbele laag van de gepelde rietmat aan te brengen.

Plafond bekleden met rieten matten

Rieten matten zijn heel geschikt om een plafond te bekleden. Bevestig ze bij voorkeur boven de balken van de overkapping / afdak / veranda / tuinhuis en schroef ze op zoveel mogelijk plaatsen vast. Rietmatten zijn niet geheel waterdicht. Is dat wel de bedoeling, dan kun je bijvoorbeeld bitumen platen er bovenop leggen en dan daar doorheen schroeven. U kunt ook binnenshuis plafonds afwerken met een rietmat; een gepelde rietmat verliest vrijwel geen schilfers en is daardoor prima geschikt voor binnen. Maak de rietmat op maat of bevestig eerst panlatten om tegenaan te werken.

Rietmatten als zomerse vloerbedekking

Rieten matten gebruiken als zomerse vloerbedekking kan wel, en dan het liefst op een overdekt balkon, onder een overkapping of in een andere droge ruimte wel. Hiermee geef je meteen veel sfeer aan de ruimte! Wij raden de stevige, dikke rietmat aan als vloerbedekking voor bijvoorbeeld een balkon.

Rietmatten verfen

Rieten matten kun je goed verfen. Wij adviseren een roller om de verf aan te brengen. Bij buitengebruik zullen weer en wind echter wel effect op de kleur hebben.

Rietmatten laten begroeien

Rieten matten vormen een ideale ondergrond voor klimmers zoals de hedera. Deze begroeiing zal de levensduur van de rietmat bovendien verlengen. Dit is ook een ideale manier om een groene natuurlijke schutting te maken, zonder eerst op privacy te hoeven wachten tot de planten groot genoeg zijn.