Rietmatten worden vooral gebruikt voor het maken van een rieten schutting. Dit is niet verwonderlijk als u bedenkt dat u met enkele rietmatten uw gehele tuin kunt omheinen. Rietmatten zijn goedkoop, duurzaam, gemakkelijk te bevestigen en geven een prachtig effect aan de tuin, bedrijventerrein of balkon. Op deze pagina laten wij u graag de verschillende mogelijkheden zien om een rietmatten schutting te plaatsen. Onderstaande rietmatten zijn veruit het meest geschikt om een rieten schutting mee te maken.
Bezig met laden...

Rieten schutting makenOm een nieuwe rieten schutting te maken, kunt u kiezen uit twee mogelijkheden. Dit zijn:

1. Het monteren van de rietmatten tussen de schuttingpalen; of:
2. Het maken van een frame tegen de schuttingpalen.

Het maken van een frame is de meest stevige en gemakkelijkste oplossing. Mocht u een bestaande stevige schutting hebben staan die alleen een make-over nodig heeft, dan kunt u beter rietmatten gebruiken als schutting bekleding.

Rieten schutting maken tussen schuttingpalen

Bij deze methode zult u eerst de schuttingpalen in de grond moeten plaatsen. Het handigste is om hiervoor paalhouders te gebruiken. Graaft u de palen liever in, dan moet u ervoor zorgen dat 1/3 van de paal de grond in gaat. De aanbevolen afstand tussen de schuttingpalen is 1,5 meter.

Als de palen eenmaal staan, zult u een verbinding moeten maken tussen de palen. Dit kunnen bijvoorbeeld balkjes zijn die u er tussenin bevestigt. Deze balkjes heeft u nodig om later de rietmat te bevestigen. Bevestig een horizontaal balkje aan de onderzijde, in het midden en bovenaan tussen de schuttingpalen. Als u deze heeft bevestigd kunt u de rietmatten op maat maken.

Het op maat maken van de rietmatten is gemakkelijk. Rol de rietmat af en knip de binddraden door op 10 cm vanaf de gewenste lengte. In de situatie zoals hierboven geschetst heeft u stukken rietmat nodig van 150 cm. U knipt de draden dan door op 160 cm en verwijdert enkele rietstengels. Met het overgbleven binddraad knoopt u de rietmat weer stevig vast.

Vervolgens kunt u het op maat gemaakte stuk rietmat tussen de schuttingpalen monteren. Dit doet u door een schroef met sluitring, tussen de stengels door, in de balk te schroeven. De sluitring valt over de omliggende rietstengels heen voor de nodige houvast. Voor meer stevigheid kunt u ook tuinlatten gebruiken om over de rietmat heen te monteren. Hierdoor wordt iedere stengel vastgezet en het ziet er heel mooi landelijk uit.
 

Rietmatten bevestigen tegen schuttingpalen met een frame

De meest gemakkelijke en vooral ook stevige manier om een rieten schutting te maken, is door een frame te maken tegen de schuttingpalen. Schroef aan de onderkant (10 cm vanaf de grond) een dikkere houten balk over de schuttingpalen. Een geïmpregneerde balk van 3,5 x 3,5 cm is hiervoor perfect. Op deze dikkere balk zal de rietmat straks rusten. Schroef vervolgens in het midden en aan de bovenkant iets dunnere balkjes tegen de schuttingpalen.

Als u alle balken heeft gemonteerd kunt u de rietmat tegen de horizontale balkjes schroeven. Rol de rietmat af over de onderste balk en zet deze vast tegen de ondergrond. Dit vastzetten kan met schroeven met een sluitring, maar het is aan te raden dit te doen met lange geïmpregneerde latten of halfronde palen. Deze latten of palen schroeft u over de rietmat heen tegen de ondergrond. Op deze manier zit de rietmat muurvast en het geeft een mooi landelijk effect.

 Rietmat schuttingRieten schuttingNatuurlijke tuinafscheiding rietmat


Tips!

1. Zorg er bij het monteren van rietmatten als schutting altijd voor dat de rietmat minimaal 5 cm vanaf de grond staat. Als het riet in de grond staat, zal het vocht opnemen wat de levensduur en het uiterlijk van de mat niet ten goede komt.

2. Naturel bamboematten geven hetzelfde goede gevoel als rietmatten. Ze zijn iets strakker qua vormgeving en hebben een langere levensduur. Het is een goed alternatief voor riet.