De natuurlijke tuin is een blijvende trend Puur natuur: het is een trend die overal in terugkomt: onze voeding, ons interieur en de tuin. We eten pure producten, koken het liefst zonder zakjes of pakjes en brengen planten, bloemen en zelfs opgezette dieren in ons interieur. In de tuin zijn de moestuin en kruidentuin al enige tijd populair. Verder gebruiken we steeds meer natuurlijke materialen, maakt bestrating plaats voor plantenperken en laten we de natuur lekker haar gang gaan. Vrijheid blijheid!
 

Van strak naar weelderig groen

Nog niet zo lang geleden was onze tuin het liefst geheel bestraat, met strategisch geplaatste plantenpotten en eventueel een vijver. Lekker strak en met hoe minder onderhoud, hoe beter. Tegenwoordig geven we onze tuin steeds meer terug aan Moeder Natuur. De tuin mag weer wild zijn. Er komen meer bloemen en planten in, de indeling is losser en de vijver maakt steeds vaker plaats voor een moestuin, kas of kruidentuin waar we heerlijk met onze handen in de zwarte aarde kunnen wroeten. Die verschuiving van strak naar puur natuur kunnen we grotendeels verklaren door de maatschappelijke ontwikkelingen om ons heen. Hoe meer onrust er in de wereld is, hoe meer we verlangen naar een rustige plek. En er is niets dat na een dag hard werken meer rustgevend werkt dan een weelderige groene tuin. Daarnaast is een natuurlijke tuin duurzaam en diervriendelijk en kun je groenten uit eigen tuin met een gerust hart eten; allemaal actuele zaken die ons bezig houden.
 

Kenmerken van de natuurlijke tuin

Een natuurlijke tuin heeft in de eerste plaats veel beplanting. Deze beplanting mag een nonchalante, landelijke uitstraling hebben; net alsof de planten spontaan zijn opgekomen. Aardbeienplantjes, fruitbomen zoals een appelboom, knotwilgen, kleurrijke borders, buxussen en winterheide passen allemaal perfect in de natuurtuin. Planten en bloemen die de leefomstandigheden van bijen, vlinders en andere dieren verbeteren hebben de voorkeur, net als inheemse planten en oorspronkelijke botanische soorten in plaats van (over) gecultiveerde planten. De beplanting hoeft niet alleen horizontaal, maar kan ook verticaal worden aangebracht. Bijvoorbeeld door klimplanten of hangplanten te gebruiken, een verticale tuin te kweken of borders in verschillende hoogtes te maken. Door verticaal tuinieren krijgt je natuurlijke tuin die mooie, weelderige uitstraling. De bestrating is summier en bestaat niet langer uit grote grijze of zwarte tegels, maar uit natuursteen in organische vormen. Stapstenen met zand of grind ertussen of boomstam schijven passen ook perfect in de natuurlijke tuin. Accessoires en decoratie zijn vintage, handgemaakt of gemaakt van natuurlijk materiaal, zoals rieten manden, geoxideerde ijzeren gieters en verweerde houten tafels. Ten slotte krijgt ook de tuinafscheiding een zo natuurlijk mogelijke look. Dat kan heel eenvoudig door rieten matten tegen de schutting, het hek of gaas te bevestigen. Eventueel kun je tegen deze rietmatten klimplanten laten groeien; rieten matten vormen hiervoor een ideale ondergrond.


Wij verwachten dat de natuurlijke tuin als trend een blijvertje is. Want deze tuin geeft je een heerlijk gevoel van rust, vrijheid en geluk. En dat is iets waar wij allemaal naar op zoek zijn!
 
 
  Marielle Blokzijl     19-08-2016 08:55