Fleur je tuin op met rietmatten

Elke tuin heeft wel eens een opfrisser nodig. Tijdens zo’n opknapbeurt wordt al te weelderige klimop gesnoeid, futloze beplanting vervangen door fris en nieuw groen en gaat die oude glijbaan eindelijk een keer naar de kringloop. Zo’n kleine metamorfose kan wonderen doen voor je tuin. Helemaal wanneer je aan de slag gaat met rietmatten! Standaard worden ze gebruikt om een tuinafscheiding op te leuken, maar je kunt ze ook gebruiken als decoratieve bekleding, zonwering of afdakje. Rietmatten zijn bovendien sterk doch flexibel en eenvoudig op maat te maken, zodat je heel creatief te werk kunt gaan!

Rietmat bekleding als afwerking

Een ontsierend schuurtje, kaal hekwerk, een lelijk buitenverblijf voor dieren of oude schutting kun je niet zomaar even uit je tuin halen, maar zijn vaak wel een doorn in het oog van de tuinliefhebber. Je kunt deze lelijke oppervlakken gelukkig heel goed aan het zicht onttrekken door ze te bekleden met rietmatten. Rietmatten hebben een natuurlijke uitstraling en geven meteen een vriendelijke sfeer aan de tuin. Je kunt ze tegen vrijwel elke ondergrond te bevestigen, zowel tegen een houten ondergrond of muur. Met een pneumatische nietmachine, hamer en krammetjes of boormachine met schroeven met sluitring ben je zo klaar en heb je binnen no-time elk hoekje van je tuin mooi afgewerkt!

Gaashekwerk dichtmaken

Het is tegenwoordig de standaard tuinafscheiding in nieuwbouwwijken: een gaashekwerk. Ze zijn niet alleen gunstig geprijsd, maar ook sterk en ondoordringbaar - dus ideaal voor de veelal jonge gezinnen met kinderen en huisdieren die er wonen! Het is de bedoeling dat deze gaaspanelen worden begroeid met klimop, maar daar kan nog behoorlijk wat tijd in zitten. En ondertussen blijf je wel met die vervelende inkijk zitten. Rietmatten lenen zich bij uitstek voor de bekleding van zulke open schuttingen en zijn heel eenvoudig met tie-wraps tegen het gaas te bevestigen. Toch liever een groen tuinscherm? Geen probleem! Tegen rietmatten kun je ook perfect planten laten groeien. Zo heb je uiteindelijk toch een mooie groene tuinafscheiding, terwijl je wel meteen van je privacy kunt genieten! Naast rietmatten zijn heidematten de ultieme manier om je gaashekwerk snel te laten begroeien en direct van privacy te genieten.


Rietmat tegen gaaspaneel

Kleine projecten met groot effect

Ook voor kleine projecten zijn rietmatten een ideaal, veelzijdig product. Misschien zijn de verhoogde borders niet meer zo fraai als ze ooit geweest zijn? Met een rietmat ertegenaan oogt het weer fris! ‘s Zomers een zwembad in de tuin is een genot voor de kinderen, maar mooi is anders. Met een rietmat tegen de opstaande rand lijkt zo’n plastic kolos ineens een heel stuk aantrekkelijker. Met dezelfde rietmatten kun je meteen voor schaduw zorgen door ze boven het zwembad te hangen. Maar ook boven de zandbak, picknicktafel of hangmat creëer je in een handomdraai een sfeervol en beschut plekje voor de kinderen om te spelen of om zelf lekker te zitten. Ook kun je met een paar palen in de grond op elke plek een decoratief rieten scherm opzetten. Zo kun je een scherm maken om de containers achter te zetten of een rommelhoekje aan het zicht te onttrekken. Of plaats juist een rietmat achter bijvoorbeeld een mooie bloeiende border om die extra in spotlights te zetten. Je ziet: met rietmatten kun je op allerlei manieren je tuin weer helemaal opfleuren!

 

Rietmat tegen zwembadRietscherm Verrrijdbaar rietscherm op wieltjes

      18-03-2021 15:58