Lekker nazomeren in tuin of op balkon

De herfstmaand september is al aangebroken, maar heeft nog een fijne verrassing voor ons in petto: een lange reeks zonnige dagen met hoge temperaturen! Breng nog zoveel mogelijk zwoele nazomeravonden in de tuin of op het balkon door, want voor je het weet is het nog maar 10 graden...!

Lekker lang buiten blijven

Om ‘s avonds nog lekker lang buiten te kunnen zitten, moet je de juiste maatregelen treffen. In de nazomer heb je namelijk te maken met kortere avonden en sneller dalende temperaturen. Zorg dus voor voldoende warmte en licht. Met een fijn vest en een warme plaid zit je er al snel warmpjes bij. Een vuurkorf of open haard zorgt voor een heerlijk warme gloed en mooie vlammen om in te staren. Het licht dat het vuur verspreidt vul je verder aan met sfeervolle verlichting. Kaarsjes, een lichtsnoer met kleine lantaarntjes of sfeervolle tuinfakkels zorgen voor een gezellige sfeer. Bij dit zachte licht kun je de sterrenhemel die steeds vroeger verschijnt prachtig zien!

Een beschut plekje

Wanneer de zon ondergaat, koelt het snel af. Een briesje kan dan al snel onaangenaam aanvoelen. In de nazomer kun je daarom wel wat extra beschutting op het terras of balkon gebruiken. Rietmatten van hoge kwaliteit zijn gemaakt van dikke, dicht op elkaar gebonden rietstengels en houden je uit de wind. Ze zijn eenvoudig aan je balkonrand te bevestigen. Als je handig bent aangelegd, kun je ook een mooi verplaatsbaar windscherm van rietmatten maken. Knip een rietmat van de gewenste hoogte op maat (door het verbindingsdraad op de juiste plek door te knippen) en bevestig hem op een stevig houten frame. Je kunt het windscherm op dwarspootjes laten rusten of er een diepe bak tegenaan timmeren. Deze kun je vullen met planten en werkt als contragewicht. Monteer er wieltjes onder en je hebt een mooi, verrijdbaar windscherm waarmee je elk hoekje van beschutting kunt voorzien, uit welke hoek de wind ook waait!

Tijd voor nieuwe projectjes

Nu de avonden korter worden, krijg je sowieso weer meer zin om creatief bezig te zijn. Dit is dan ook een ideaal moment om een leuk DIY project te starten waar je volgend jaar gebruik van kunt maken in de tuin of op het balkon. Zo kun je van pallets een hippe verticale tuin maken, een prachtige sidetable of zelfs een complete zithoek. Van houten planken of oude aardappelkistjes maak je diepe frames om plantjes in te zetten. Deze levende 3D schilderijen kun je vervolgens aan een schutting of muur hangen. Of geef de overkapping nog meer sfeer door het plafond af te werken met rietmatten. Ook leuk: bekleed het dak van het speelhuisje van de kinderen met een kleine rietmat voor een echt Hans en Grietje gevoel!

De herfst komt eraan

En dan zijn de nazomerdagen straks voorbij. De eerste blaadjes verkleuren al en straks moeten we ineens onze winterjas weer opzoeken. De tuin zal steeds kaler worden en de achterdeur blijft zoveel mogelijk dicht. Voordat we ons maandenlang op de centrale verwarming moeten verlaten, nemen we het er dus nog even lekker van en zomeren we na zolang het kan!

  Marielle Blokzijl     12-09-2018 13:19