Rietscherm maken Een rietscherm is een eenvoudig project met een duurzaam resultaat. Maak een rietscherm om een stukje terras af te schermen of plaats er meerdere naast elkaar voor een strakke schutting!

 

Rietmat in frame

Een rietscherm bestaat uit een rietmat van gewenste hoogte in een duurzaam frame. U kunt zelf een frame maken van houten palen en U-profielen. De rietmat komt stral tussen twee houten palen, in een gegalvaniseerd u-profiel te staan.  Boor gaatjes in het onderste profiel, zodat de rietmat niet in het water kan komen te staan.  Aan de bovenkant klemt een tweede U-profiel de rietmat past.

 

Frame maken

Plaats de eerste paal in de grond. Het makkelijkst is om paalhouders te gebruiken. Anders slaat u de palen voor minimaal ⅓ van hun lengte de grond in (een grondboor of palenboor is dan makkelijk). Schroef vervolgens aan de paal het U-profiel met schroeven. Plaats vervolgens de tweede paal op de juiste afstand van het U-profiel in de grond. Zorg ervoor dat het profiel loodrecht tussen beide palen in komt.


 

Rietscherm maken

Het rietscherm wordt gemaakt van een rietmat. Deze kunt u eenvoudig op de juiste breedte maken door het binddraad op de juiste plekken door te knippen. Draai of knoop het binddraad vervolgens weer goed vast. Zo kunt u meerdere stukken uit 1 rietmat van 5 tot 6 meter halen. Omdat een rietmat in vele hoogtes te koop is, kunt u die meestal wel kant en klaar op de juiste hoogte kopen. Eventueel kunt u de hoogte bijwerken met een scherpe snoeischaar. 

 

Rietscherm monteren

Zet de op maat gemaakte rietmat vervolgens in het profiel. Hiervoor moet je wel met zijn tweeën werken; terwijl de een de rietstengels in het profiel werkt, kan de ander de rietmat hoog houden. Zit de mat goed in het profiel, dan kun je met tie-wraps de mat (tijdelijk) aan de palen bevestigen. Vervolgens kan het bovenste profiel worden bevestigd om het rietscherm stevig vast te zetten. Breid het rietscherm eventueel verder uit met nog meer palen, profielen en op maat gemaakte stukken rietmat voor een stevige natuurlijke tuinafscheiding!

Verrijdbaar rietscherm met wieltjes

Maak er een verrijdbaar scherm van door er wieltjes onder te plaatsen. Nadeel van alleen wieltjes onder het scherm is dat die snel omwaait. Het is daarom handiger om het scherm bovenop een verrijdbare plantenbak te monteren. Met deze verrijdbare schutting kunt u op elk moment zorgen voor privacy en/of beschutting!
Rietscherm Verrijdbaar rietscherm met wieltjes 


 
      28-02-2022 12:11