Rietmatten afdak Na enkele jaren tegen mijn lichtdoorlatende golfplaten te hebben aangekeken, leek het mij de hoogste tijd deze te voorzien van mijn eigen rietmatten. De golfplaten heb ik mij 2 jaren geleden eigenlijk aan laten smeren en bij vrijwel iedere harde bries, waaide er weer een gedeelte kapot. Ik heb in de afgelopen tijd al regelmatig het resultaat gezien van rietmatten afdakjes en plafonds van mijn klanten en ben trots op het eindresultaat van mijn rietmatten afdak.

Rietmatten afdak monteren

Omdat de houtconstructie van mijn afdak gemaakt was voor golfplaten, moest ik nog wel enkele eenvoudige aanpassingen doen. Op de houten liggers heb ik om de 30 cm panlatten gespijkerd, waarover ik de rietmatten gemakkelijk kon afrollen. Ik heb ervoor gekozen om de rietmatten zó te leggen dat de rietstengels van de rietmat haaks op de muur staan. Dus de rietmat langs de muur afgerold zeg maar. De rietmatten die ik heb gebruikt zijn de rietmatten van 200 x 600. Omdat ik over de rietmatten nog bitumen golfplaten ging leggen, was het niet nodig de rietmatten te bevestigen op de panlatten.

Rietmatten

Mijn afdak is 350 cm diep, dus ik ben onderaan begonnen met het uitrollen van de eerste rietmat. De tweede heb ik bovenaan afgerold. De lengte kon ik eenvoudig inkorten door het binddraad door te knippen, het overtollige riet te verwijderen en het binddraad opnieuw te knopen. Ik heb de rietmatten elkaar laten overlappen. Direct over de rietmatten heb ik bitumen golfplaten gelegd en deze vastgeschroefd op de panlatten en de onderliggende balken. In mijn geval is het iets donkerder geworden in huis, maar het valt me alles mee. Ik wilde een waterdichte overkapping, dus daarom heb ik de bitumen golfplaten nog extra aangebracht. Bovenkant waterdicht. Onderkant mooi!

Je kunt ook alleen rietmatten gebruiken, maar dit is niet waterdicht. Als zonwering is het perfect.

Rietmatten gebruiken voor afdakje

De laag rietmatten ligt.
Rietmatten kopen
Wil jij ook zo'n mooi rietmatten afdakje?

Kijk bij ons assortiment rietmatten welke het meest geschikt zijn en bij vragen kun je ons altijd mailen of bellen!

 
      07-04-2019 13:38